SAMOS TEMPERATUR JUST NU !
Information
Kontakt
Länkar

Vi lär dig att förebygga de vanligast förekommande sjukdomarna i munnen samt att uppnå en för dig långvarig tandhälsa!
- I NFORMATION - om munhålans sjukdomar
- M OTIVATION - din egen insats, samt
- I NSTRUKTION om hur du skall göra för att förebygga orsakerna.

Vad krävs för att förebygga tandlossning?

Plack och tandsten är huvudorsakerna till tandlossning. Först hjälper vi dig att professionellt rengöra dina tänder, genom att avlägsna beläggningar = plack, tandsten, missfärgningar. Sedan lär vi dig att sköta din munhygien, individuellt anpassad till dig och dina tänder samt behov. Det finns en uppsjö av tandborstar, tandtråd, tandstickor mm. För dig som patient kan det vara svårt att veta vad just du behöver och vad som är bäst. Vi väljer ut och lär dig att använda de hjälpmedel som är bra just för dig.

Plack och tandsten

Du skall rengöra dina tänder minst en gång per dag, huvudsakligen mellan tänderna med hjälp av tandtråd eller speciella mellanrums borstar - allt enligt den instruktion du fått. En tandköttsmassage med mjuk tandborste gör dina tänder rena och tandköttet extra motståndskraftigt.

Den första tandborsten kom från Indien och anses vara ca. 2500 år gammal.
Din tandborste skall helst vara lite nyare, vi rekommenderar att man byter tandborste varanan månad. Tandborsten skall vara anpassad för dig och dina behov både vad det gäller mjukhet och storlek, så att inte tänder eller tandkött skadas men att den samtidigt håller rent.
Lär dig att använda din tandborste på rätt sätt.
Tandborste

Mellanrums borstar
Tandtråd
Den egna insatsen är absolut det viktigaste både när det gäller att förebygga och behandla sjukdomen.

Vad krävs för att förebygga karies?

Här är munhygien också viktigt men kosten är det absolut viktigaste i frågan om att förebygga karies.

Kostcirkel

Vi går tillsammans med dig igenom din kostanamnes och ger dig våra synpunkter och råd gällande den. Sockerrik kost flera gånger per dag gör placken extra klibbig och rik på kolhydrater som bakterierna lever på och som i sin tur producerar syra vilket ökar risken för karies. Att ha "lördagsgodis" som regel är bra. Använd alltid fluortandkräm. Att stimulera salivproduktionen som är ett av de bästa skydden mot karies gör man genom att tex. tugga sockerfritt tuggumi (speciellt efter en måltid), eller använda sockerfria sugtabletter, men enklast och billigast är ju att ta sig en klunk vatten då och då.

Om risken för de olika tandsjukdomarna större hos dig än vad som är normalt kommer vi att rekommendera dig kompletterande profylaktiska åtgärder, tex. speciella profylaxskenor, mediciner mm.

DET ÄR VÄRT ATT SATSA PÅ PROFYLAX DET BESPARAR DIG MYCKET PENGAR I FRAMTIDEN!